Korte historische schets

ZINK

Sinds de oudheid wordt het materiaal gebruikt omwille van zijn bijzondere metallurgische eigenschappen.  In deze rubriek gaan we het echter vooral hebben over gewalst zink dat gebruikt wordt in de bouwsector

Voor de allereerste toepassingen moeten we terug naar het Parijs van de 19e eeuw waar Baron Haussman, die het uitzicht van de middeleeuwse stad grotendeels omtoverde in wat hij noemde het "nieuwe Parijs", besloot dat zink het standaard dakbedekkingproduct moest worden.

Sinds het begin van de jaren '70 zijn steeds meer zinkproducenten overgeschakeld op een nieuwe legering bestaande uit zeer zuiver zink waaraan 0,1 tot 0,2% koper en titanium wordt toegevoegd. Deze nieuwe legering zorgde in combinatie met de modernisering van de productie voor sterk verbeterde materiaaleigenschappen zoals een aanzienlijke vermindering van de thermische uitzetting, een verhoogde kruipweerstand en herkristallisatietemperatuur, en een merkelijk betere beheersing van de fysische, mechanische en dimensionele karakteristieken.

De laatste 10 jaar werden er ook diverse oppervlaktebehandelingen bedacht om voornamelijk architecturale en esthetische redenen.

KOPER

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een deel van de dakbekleding van het Pantheon te Rome, gebouwd in de 2 eeuw na Christus, opgebouwd zou zijn uit koper.  Andere voorbeelden zijn de Moskee Sint Sophie Istanbul.  Hoe verder in de tijdsrekening hoe meer voorbeelden.  Denk maar aan grote bouwwerken in Brussel: de koepel van het Justitiepaleis te Brussel, de Basiliek van Koekelberg,

 

Door de recentste technieken kunnen beide materialen gebruikt worden in de meest veeleisende architectuur.

 


2003, Cu Zn Dakwerken n.v.. Alle rechten voorbehouden.